Studentøkonomi – Våre beste tips
Er du en av dem som synes stipendet forsvinner litt for fort? Studentøkonomien kjennes kanskje ikke så romslig, men det finnes noen grep du kan ta for å få pengene til å vare lenger. Her er tipsene du bør følge dersom du vil spare penger som student.
Med stipendet på konto kan det være fristende å bruke pengene på fadderuken eller et nytt antrekk, men det er sjelden en god idè. Et par bomkjøp i begynnelsen av semesteret kan gi deg en vanskelig start på studietiden. Gå høsten i møte med en sunn studentøkonomi ved å gjøre disse grepene:
Legg av penger på sparekonto
Det første du bør gjøre er å sette stipendet på sparekonto. Da kan du porsjonere det utover høstsemesteret når du trenger litt ekstra penger. Har du en drøm om å en dag eie en leilighet bør du sette en slant av det store stipendet på en BSU-konto. Husk også å sammenligne renten du får på sparekontoen - det er stor forskjell på ulike banker. Trenger du hjelp med å komme i gang med sparingen? Les våre beste sparetips her.
Sett opp studentbudsjett og følg det
Får du høy puls av begrepet “budsjett”? Det er det ingen grunn til. Det viktigste er å være bevisst på pengebruken, slik at du slipper å spise havregryn i tre uker fordi du brukte hele stipendet på 3 dager. Følger du budsjett har du god oversikt over utgiftene dine og det er lettere å få oversikt. Er du litt usikker på hvordan du skal begynne kan du lese mer om hvordan du setter opp et budsjett som funker her.
Prøv å skaffe deg en deltidsjobb
Det siste og beste du kan gjøre er å få deg en deltidsjobb slik at du kan få en litt romsligere økonomi. Med høyere inntekt, kan du spare mer penger. Eller bruke penger på det du syns er gøy, som for eksempel å reise.
Les mer om hvordan Trine Lise reiser verden rundt på studentbudsjett.
7 tips til bedre studentøkonomi:
- Utnytt studentbeviset ditt til å få rabatter der det er mulig som for eksempel på kollektivtransport.
- Selg ting eller klær du ikke bruker på steder som Tise eller Finn.
- Kjøp skolebøker brukt. Du kan spare mye penger på å kjøpe bøker fra tidligere studenter fremfor å kjøpe dem nye. Hvis du ikke finner bøkene brukt, er det lurt å bruke noen minutter på å undersøke hvilken bokhandler som selger bøkene du trenger billigst.
- Reis utenfor sesong og spar penger på både flybillett og hotell. I tillegg kan du redusere reiseutgiften ytterligere ved å leie en leilighet eller rom på Airbnb.
- Kutt lommetyvene som sluker store deler av budsjettet ditt i løpet av en måned. For eksempel dyr kaffe eller middag i kantinen. Lag heller niste hjemme og ta med deg pulverkaffe.
- Planlegg matinnkjøpet for en og en uke av gangen, og bruk det du allerede har i skuffer og skap.
- Betal alltid regningene dine ved forfall for å unngå purregebyr og inkasso. Skulle du likevel få en faktura til inkasso er det viktig at du tar direkte kontakt med inkassobyrået eller kreditor så fort som mulig for å løse saken din.