Planleggingen som gir gode matopplevelser på reise
Det er lett å havne i turistfeller når du er sulten. Med et par reisetips, kan du få gode matopplevelser uten turistpriser.
Hvem vil vel ikke prøve den beste gelatoen, pizzaen eller falafelen når vi er i utlandet? Realiteten er at de fleste av oss har endt opp med å ta noen dårlige matvalg på feire, når det er magen som styrer og ikke hodet. Etter å ha sett x-antall turistattraksjoner, og sulten begynner å ta overhånd er det lett å ta turen innom den første og beste restauranten. Der finner du sjelden en matopplevelse å skrive hjem om. Dessuten er disse spisestedene gjerne overpriset. Sjekker hvilke spisesteder som har fått gode anbefalinger på forhånd, unngår du kanskje irritasjonen over å ha brukt alt for mye penger på en “autentisk pasta” som smakte kjipere enn posepasten fra Toro.
Gjør research
Det er mye å hente ved å gjøre research på forhånd. De fleste av oss tenker at vi kan gjøre litt research på feriestedet, men veldig ofte resulterer det i oppbrukt data og et kart som ikke spiller helt på lag. Ingenting lager så laber stemning som kombinasjonen av dårlig 4G og en sulten horde av folk. Hold av litt tid til å google gode spisesteder og lese andres erfaringer. Tripadvisor er et godt utgangspunkt for å se hvilke alternativer som ligger i området, men ikke stol blindt på alle anmeldelsene.
Bruk sosiale medier
I tillegg til et google søk, kan man finne gode ideer til både turistattraksjoner og restauranttips på Pinterest. Der bugner det i tips og triks til de fleste feriedestinasjoner som kan komme godt med på reisen. På Instagram hvor “camera eats first”, er det mye å hente av nye og trending restauranter. Finn matbloggere eller foodies som sjekker ut mat i området du skal reise til. Her kan du finne mye kult. Søk for eksempel på “Paris food” og naviger videre til hashtags som #parisfoodblogger. Finner du noe som ser interessant ut, kan du sjekke restaurantens instagramprofil. Da kan du undersøke hvordan maten på menyen ser ut. Har du ikke brukt lagrefunksjonen på Instagram enda? Da bør du begynne før du reiser. Skal du for eksempel til Paris, oppretter du en mappe hvor du lagrer Instagram innlegg av spisesteder du ønsker å prøve der.
Lag en plan
Etter at du har gjort research er det lurt å sette informasjonen du har skaffet i et system. Lag en liste over hvilke steder som har fått gode anmeldelser og som ser ut til å ha god mat, og del med reisefølget. For å slippe å gå på de samme smellene som alle andre turister, er det smart å koordinere spisestedene med aktivitetene dere skal på. Finn dermed ut hvilke spisesteder som er i nærheten av der dere skal, slik at når sulten melder sin ankomst vet du akkurat hvor du skal mette den. Et lurt tips er å på forhånd lage et Google maps kart med oversikt over spisestedene, slik at det er lett å finne frem. Du kan også lage en liste over spisesteder i Tripadvisor. Har du funnet et skikkelig fint sted du vil prøve? Husk å reserver bord.
Les også: Slik setter du opp et budsjett for ferien
Bruk alternativer til restauranter
Pengene sitter gjerne litt løsere i lommeboka for folk flest når vi er på ferie, og det er fort gjort å komme tilbake til en økonomisk blåmandag. Ved siden av opphold og fly, er mat den kanskje største utgiftsposten på ferie. Det er dermed mye å hente på å være litt bevisst. Leier du leilighet kan du lage gode måltider hjemme. Hva er vel mer autentisk enn å ta matinnkjøpet i en lokal matbutikk? Tar du i tillegg frokosten i leiligheten sparer du enda mer. Glem ikke alle de spennende take away stedene i utlandet hvor du kan få veldig gode matopplevelser til en billig penge. Ofte så er det dyrere å spise middag på restauranter enn å ta med seg maten hjem. Har du lyst å prøve et spisested, kan du spare penger på å heller spise en lunsj der. Det er som regel mye rimeligere, og matopplevelsen er vel så god som en middag.
Etter litt forhåndsplanlegging får du forhåpentligvis noen gode matopplevelser du kan dele videre.