Bufferkonto – slik bygger du økonomisk buffer

Å bygge en bufferkonto er viktigere enn noen gang. Med en stadig strammere økonomi, er det avgjørende å ha oppsparte midler for å være rustet i møte med økte utgifter. Her er hvordan du bygger en økonomisk buffer og hvor mye du bør spare!

Hvorfor bør du ha en bufferkonto?

Hverdagen kan plutselig snus på hodet, og det er praktisk talt umulig å forberede seg på alt som kan skje. Vaskemaskinen kan brått gå i stykker, et kjæledyr kan bli akutt sykt eller du kan miste jobben uten forvarsel.  
 
Har du imidlertid bygget opp en bufferkonto på forhånd, kan du opprettholde en økonomisk stabilitet og trygghet. Det skal ikke mer til enn å sette av litt ekstra penger hver måned, så minimerer du risikoen for å havne i en økonomisk vanskelig situasjon betraktelig. 
 
Her er 7 tips til hvordan du kan redusere forbruket ditt og spare store summer!

Konsekvenser av å ikke ha penger i bakhånd

Å se for seg at noe uforutsett skal skje kan være vanskelig, men når situasjonen først oppstår og du ikke har oppsparte midler i bakhånd, kan det føre med seg uheldige konsekvenser:

Økt gjeld  

Hovedårsaken for at de fleste tar opp smålån, er nettopp for å få penger til uforutsette utgifter. Ofte haster det å få betalt, og uten en økonomisk buffer har du gjerne ikke et annet valg enn å ta opp et usikret lån eller bruke kreditt. Det fører til økt gjeld.  
 
Selv om det kan være en løsning på kort sikt, fører det vanligvis til høyere totalkostnader og økte månedlige avdrag. Etter hvert kan gjelden bli overveldende, og det er lett for å miste kontrollen. Har du allerede rotet det til? Få hjelp her!

Økonomisk stress

Når regningene begynner å hope seg opp og vi sliter med å betale, har vi en tendens til å utsette problemene. Dessverre fører det ofte til en forverring av situasjonen og resulterer i økonomisk stress. En liten lekkasje kan raskt utvikle seg til å bli en stor oversvømmelse.   
 
Har du opplevd å gå fra lykkerus til inkassokrav? Her er hva du bør gjøre!  
 
Hensikten med en bufferkonto er å sørge for at du har tilstrekkelige midler tilgjengelig for å håndtere uforutsette utgifter – uten at du opplever økonomisk stress eller pådrar deg ekstra kostnader.

Mekaniker som jobber med et bildekk, illustrer det er lurt med bufferkonto om noe trøbbel skjer med bilen.
Bygg en bufferkonto så du har råd til uforutsette utgifter.

Hvordan spare til en buffer?

Når du begynner å spare opp en bufferkonto, er det en god praksis å ha faste månedlige innskudd. Pengene bør oppbevares på en annen konto enn brukskontoen din, og være enkel å få tilgang til. Det er viktig at pengene ikke står låst, men kan frigjøres så snart behovet oppstår. 
Les mer om hvordan du kan planlegge sparingen din her.

Hvor mye bør du ha på bufferkonto?

Hvor stor bufferen bør være varierer fra person til person. Finansinstitusjoner anbefaler vanligvis å ha en buffer som tilsvarer tre til seks månedslønner, men du kan fint starte med å bygge opp en buffer på 10 000 kroner til 15 000 kroner. Det vil være nok til å dekke de fleste uforutsette utgifter. Få flere tips for en bedre økonomi her.

Nedbetale gjeld eller spare?

Når det oppstår en situasjon som gjør at du må tømme bufferkontoen, er det viktig å begynne å spare opp igjen så snart som mulig. Har du imidlertid annen gjeld med høye renter, kan det være lurt å prioritere nedbetaling av denne først. Deretter kan du fokusere på å gjenoppbygge en økonomisk buffer.  
 
Det tar tid å spare, så ikke legg for mye press på deg selv. Å utvikle gode vaner og spare litt hver måned vil utgjøre en betydelig forskjell på lengre sikt. Få bedre oversikt over økonomien ved hjelp av vår budsjettmal her!