BankID er høyst personlig og må ikke deles

BankID er din personlige elektroniske leigitmasjon for sikker identifisering på nettet. Det er viktig at du aldri deler den med noen. Det kan føre til store konsekvenser.

BankID er en personlig elektronisk legitimasjon for sikker identifisering på nettet. BankID gjør det enkelt å signere kjøpskontrakter, betale regninger eller signere avtaler, uten at du trenger å møte opp personlig. BankID er også en inngangsport til nettbanken din. Problemene oppstår imidlertid hvis noen får tilgang til BankID-informasjonen din, og misbruker den. De vil da kunne ta opp store lån i navnet ditt, som igjen vil kunne skape store problemer for deg.

Hvis noen har fått tilgang på BankIDen din kan de blant annet: 

  • Ta opp forbrukslån i ditt navn
  • Søke om kredittkort
  • Gjøre kjøp der gjeldsbrev med pant kan signeres elektronisk
     

- Hvis du gir fra deg passordet til BankIDen din risikerer du å bli holdt ansvarlig dersom det blir tatt opp lån i ditt navn, sier Fredrik Andersen og Lea Coates, advokater i Intrum.

Som advokater ser Andersen og Coates til stadighet saker knyttet til BankID-svindel.

Si for eksempel at du har bedt samboeren din betale en regning i nettbanken din, og gitt fra deg BankID-passordet. Hvis samboeren ikke bare betaler regningen din, men også bruker informasjonen til å ta opp et forbrukslån i ditt navn, kan du bli erstatningsansvarlig for lånebeløpet, selv om du ikke engang kjente til lånesøknaden.

Du risikerer å bli holdt ansvarlig dersom det blir tatt opp lån i ditt navn
Fredrik Andersen og Lea Coates, advokater i Intrum

- BankID er din elektroniske identifikasjon, og det er ikke mulig for banken å oppdage om det er noen andre enn deg som har tastet inn passordet. De må gå ut i fra at søknader som er signert med din BankID kommer fra deg, forklarer Andersen.

Dette gjelder også hvis du ikke har gitt fra deg informasjonen, men bare vært uforsiktig med kodebrikken og passordet. 

- Retten kan anse deg for å ha vært uforsiktig om du har tastet inn koden i sofaen med samboeren din ved siden av. Derfor bør du tenke at du skal være like forsiktig som når du taster inn pin-koden til bankkortet ditt i butikken, sier Coates. 

BankID må ikke deles: Hvis du deler informasjonen din med andre kan de ta opp store lån i ditt navn.

Svindlet av familiemedlemmer

Vilkårene for BankID sier at du ikke skal dele passordet ditt med noen, selv ikke nærmeste familie eller personer du stoler på. Dette signerer du på før du får BankID. Selv om det kan virke litt hysterisk, forklarer de to advokatene at det er gode grunner til nettopp dette.

- De vanligste sakene vi ser er at folk blir svindlet av noen de har en nær relasjon til, sier Andersen. Det kan være alt fra en ektefelle som svindler den andre, til for eksempel barn som skal hjelpe de gamle foreldrene sine med regningene, men i stedet tar opp store lån i deres navn. Det finnes også foreldre som svindler egne barn de har hjulpet med å få BankID mens de var mindreårige, idet de fyller 18.

Selv om slikt misbruk av noens BankID ofte er klare svindelsaker, vil den som eier lånene likevel ofte bli erstatningsansvarlig. Det kan være snakk om svært høye lånebeløp. Bankene lider et tap som de vil kreve erstattet. 

- Det viktigste du gjør er altså å sørge for å beskytte passordet ditt, sier Coates. Videre kan det være lurt å bruke BankID på mobil fremfor bankbrikke. Vi kan ikke huske å ha sett noen tilfeller av BankID-svindel gjennomført med BankID på mobil. Det er kanskje fordi man gjerne har bedre kontroll på mobilen enn bankbrikken sin.

Gjør noen til disponent

Hvis du vet at du kommer i en situasjon der du ikke har tilgang på egen nettbank i en periode, eller hvis trenger hjelp til å betale regningene dine, kan du oppnevne noen som disponent i nettbanken din. Det vil si at du gir en annen person tilgang på midlene på kontoen din, slik at personen eksempelvis kan betale regninger for deg.

Du velger selv hvem som kan være disponenter for deg, og disponenten må logge inn med egen BankID for å få tilgang i nettbanken din. Du velger også hvor lenge du ønsker at disponenten skal ha tilgang i nettbanken.

- Ved å opprette en disponent beholder du sikkerheten rundt din elektroniske ID på nett. Du vil kunne kontrollere hva disponenten kan utføre av handlinger, noe du ikke kan hvis du overlater BankIDen din til en annen, avslutter Andersen.

7 tips til hvordan å unngå BankID-svindel

  1. Lag et unikt passord, og ikke skriv det ned.
  2. Utnevn en disponent hvis du trenger hjelp til å betale regningene.
  3. Sperr for kredittsjekk. Det vil gjøre det vanskeligere å ta opp lån.
  4. Bytt passord jevnlig, særlig hvis du mistenker at noen har fått tak i passordet ditt.
  5. Ikke la kodebrikken ligge og slenge. Ta den med deg overalt.
  6. Bruk BankID på mobil. Det er vanskeligere å få tak i mobilen din enn bankbrikken din.
  7. Følg med i postkassen i nettbanken din. Da vil du oppdage hvis noen har tatt opp lån i ditt navn.

Den gylne regelen er at BankID ikke skal deles eller overlates til andre deg selv. Passord, personlige koder og andre sikkerhetsprosedyrer skal ikke deles med verken familie, banken eller politiet, for den saks skyld. Konsekvensene kan være at du sitter igjen med en milliongjeld i flere forskjellige banker som du ikke har mulighet til å betjene.