Slik får du en økonomisk sunn start på året
Har julen kostet litt for mye? Du er ikke alene om å kjenne på de økonomiske belastningene januar ofte bringer med seg. Vi gir deg våre tips til hvordan du kan få en økonomisk sunn start på året.
Januar er tøft for lommeboken til de fleste av oss. En avsluttet julefeiring møtes brått av regninger på årsavgifter, abonnement og for veldig mange, også en regning på kredittkortet. Et nytt år bringer med seg nye muligheter og det er dermed en god tid til å ta kontroll over økonomien din igjen. Er du en som liker å tenke litt langsiktig, er det også et ypperlig tidspunkt å planlegge økonomien for året. Her er våre tips til å komme i gang med en økonomisk sunn start på 2023.
Få oversikt over utgifter og gjeld
Føles det som regningene strømmer på og at du har mistet litt kontroll? Ta tilbake kontrollen igjen ved å lage deg en oversikt over alle de faste utgiftene, “ekstra”-utgiftene og eventuell kredittkortgjeld. Da får du fort et overblikk over økonomien din og en formening om hvor mye penger du trenger til å betale regningene dine.
Følg et budsjett
Når du har fått en oversikt på utgiftene dine, vet du også hva du har igjen av penger til «levekostnader» som mat og transport. Dette bør du sette opp i et eget personlig budsjett. Du trenger ikke være en økonom for verken å følge eller lage et budsjett. Føler du likevel at du skulle hatt hjelp å komme i gang, kan du lese mer om hvordan du setter opp budsjett. Om økonomien tillater det, bør du sette av en slant til sparekontoen.
Lag en plan på sparingen
Januar kan være en måned det er vanskelig å sette av et stort beløp på sparekonto, men selv et mindre beløp hjelper deg å komme i gang. Ser du at økonomien ikke har rom for sparing denne måneden, kan du sette opp en plan for hvordan du skal spare de resterende månedene dette året. Les mer om hvordan du kan komme i gang med å lage din egen spareplan for 2023.
Spe på inntekten
Delingsøkonomien bidrar til at du kan spe på lommeboken din ved å selge ting du ikke trenger lenger. Dette kan du for eksempel gjøre på steder som Finn.no, Tise eller på diverse Facebook-grupper for salg og kjøp av brukte ting. Dersom du ikke har noe du kan selge for øyeblikket, kan du finne en «småjobb» på Finn.no. Du kan tjene opp til 6000 skattefrie kroner i året.
Les også: 30 ting du kan gjøre i helgen uten å bruke penger
Rydd opp i abonnement
Det nye året kan også være en god tid å ta en opprydding i abonnementene dine. Du kan ende opp med å spare mye penger på å sjekke priser hos andre leverandører på for eksempel telefon – eller treningsabonnement. Du kan spare enda mer om du sier opp alle «støttemedlemsabonnementene» som ikke blir brukt. Om du ikke ønsker å si opp, er det mulig å fryse mange typer abonnement hvis du ser du må spare noen kroner i en periode fremover for å komme ovenpå med økonomien.
Les også: Få oversikt over mobilbruken
Betal regninger som har gått til inkasso
Dersom kombinasjonen av julestress og mange regninger har gitt deg et «bomullshode», er det fort gjort at noen av regningene kan ha gått i glemmeboken. Har regningene gått fra glemmeboken og videre til inkasso, er det lurt å betale så raskt så mulig slik at det ikke blir enda dyrere. Ta kontakt eller logg inn for å få oversikt på saken din slik at du får den ut av verden.