7 tips til hvordan du kan redusere forbruket ditt

Det er ikke alltid like lett å endre vaner du har hatt i årevis. Små grep i hverdagen kan likevel gjøre at du reduserer forbruket og sparer store summer, uten at det trenger å gå på bekostning av tid.

Unngå å bruke penger du ikke har

Unngå å bruke kredittkortet hvis det ikke er nødvendig. Hvis du foretrekker å betale med kredittkort, pass på at du ikke bruker mer enn du har disponibelt på konto, og husk å betale regningen innen forfall. På den måten kan du unngå unødvendige inkassokrav.

Dropp kaffen

I en hektisk hverdag er det fort gjort å gå for raske løsninger. Å kjøpe en kaffe her og en baguett der utgjør tilslutt store summer du kunne brukt på noe annet. Med enkle grep, som å droppe å kjøpe kaffe på vei til jobb, kan du spare store summer i måneden. Invester i stedet i en termoskopp og lag kaffe før du drar hjemmefra. Det tar ikke lenger tid, og som en bonus reduserer du bruken av engangskopper.

Vær sosial uten å bruke penger

Blir det litt for mange sosiale lag og invitasjoner hvor du må bruke penger? Det er lov å takke nei. Det er også lov til å si at du ønsker å spare penger. Å være sosial trenger heller ikke å være dyrt. Du kan for eksempel invitere venner og familie til å være med på aktiviteter som ikke koster penger.

To damer som spiser mat og drikker kaffe.
TRENGER IKKE VÆRE DYRT: Du kan gjøre mye hyggelig sammen med venner uten å bruke penger.

Planlegg matinnkjøpet

Ta en storhandel i begynnelsen av uken. Da slipper du for det første å dra i matbutikken hver dag. For det andre unngår du alle fristelsene butikken tilbyr.

Ta i tillegg en titt i skap og kjøleskap og få en oversikt over hva du har. Ved å planlegge ut i fra hvilke matvarer du allerede har kan du redusere både matsvinn og utgifter. Hvis du mangler fantasi på hva du kan lage med de matvarene du har, kan det være smart å søke etter oppskrifter på nettet. Det tar et par minutter ekstra én dag i uken, men sparer deg for både tid og penger resten av uken.

Bytt, lån eller kjøp brukt

De fleste av oss eier mer enn vi trenger, og du eier sikkert mye du kunne kvittet deg med.

  • Arranger en byttekveld: Ved å arrangere byttekvelder med venner kan du bli kvitt ting du ikke lenger bruker, samtidig som du kan skaffe deg nye ting du kanskje trenger.
  • Lån av noen andre: Andre ganger kan det være lurt å høre om du kan låne av venner og naboer. Hvis sønnen din skal på telttur med klassen finnes det sikkert en bekjent som sitter på utstyr, sånn at du slipper å kjøpe alt selv. Kjenner du ingen du kan leie av? Da kan du prøve leietjenester som Hygglo.no eller Fjong.
  • Kjøp brukt: Det blir også stadig mer populært å kjøpe brukt, og i dag finnes det et hav av apper som lar deg både selge og kjøpe brukt. I tillegg til at brukte varer er billigere enn nye, kan du også være heldig å finne unike skatter som ingen andre har.

Tenk deg om før du handler

Tenk deg om gjerne to, tre og fire ganger før du kjøper noe nytt. Trenger du faktisk en brødbakemaskin, eller kommer den til å bli plassert i boden, foran raclettejernet og fonduegryta, innen det har gått tre uker? Og hva med den blusen du så i utstillingsvinduet? Et tips er å utsette kjøpet i to uker, for så å spørre seg selv om dette er noe man ikke klarer leve uten.


Og husk at det ikke nødvendigvis er sånn at du sparer penger på å handle på salg, særlig hvis du ender med å kjøpe ting du ellers ikke ville kjøpt.

Rydd opp i strømmetjenester

Sjekk hvilke strømmetjenester du betaler for. Er det nødvendig å abonnere på Netflix, TV2 Play, Viaplay og HBO, eller kan du klare deg med en eller to? Hvis du gjerne vil se noen serier på hver av tjenestene kan du for eksempel abonnere på en tjeneste en periode, for så å bytte til en annen tjeneste når du ønsker å gå videre i serie-repertoaret. På den måten kan du spare flere hundrelapper i måneden.

Les også: Slik kutter du mobilforbruket.