Renten skaper fortsatt hodebry for norske bedrifter

I årets europeiske bedriftsundersøkelse svarer hele 62 prosent av norske virksomheter at de er bekymret for rentekostnadene. Det skjer samtidig som Norges Banks Regionalt nettverk melder om økt vekst i første kvartal, og forventninger om stabil utvikling videre inn i andre kvartal.

Planlegger kostnadskutt

Med andre ord: De makroøkonomiske signalene peker i positiv retning, men mange bedrifter opplever likevel at høy rente presser økonomien deres.

– Rentenivået skaper hodebry for mange, men det virker foreløpig håndterbart, sier Steinar Nielsen, administrerende direktør i Intrum.

45 prosent av bedriftene oppgir at de planlegger å redusere kostnader i 2025. Mange har allerede gjennomført nedbemanninger, og lønnskostnader utgjør ofte en stor del av bedriftenes totale utgifter.

Samtidig har inkassotallene for næringslivet stabilisert seg på et høyere nivå enn tidligere, og misligholdte beløp fortsetter å vokse kraftig.

Inkassobeløpene opp 22 prosent

I årets to første måneder har antall inkassosaker for bedrifter økt med 2 prosent – mens beløpene har vokst med hele 22 prosent. Dette skyldes i stor grad en forsinket inflasjonseffekt. Når prisene stiger, blir også de ubetalte regningene større.

– Selv om vi ikke ser tegn til en eksplosjon i antall saker, er det tydelig at misligholdte krav nå ofte dreier seg om større beløp enn før, sier Nielsen.

Steinar Nielsen, administrerende direktør i Intrum Norge.
Steinar Nielsen, administrerende direktør i Intrum Norge.

Norsk rente – europeisk bekymring

Det høye norske rentenivået gjør at mange bedrifter kjenner presset på lommeboka. Samtidig viser undersøkelsen at denne bekymringen ikke er særnorsk. I hele Europa rapporterer bedrifter om renteutfordringer – selv i land der sentralbanken allerede har satt ned renten.

– Vi har et særnorsk rentenivå, men på ingen måte en særnorsk bekymring. Bedrifter i hele Europa strever med høye rentekostnader, sier Nielsen.

Selv med økonomiske utfordringer peker noen resultater i undersøkelsen i positiv retning:

  • 7 av 10 bedrifter sier de har nådd sine egne mål det siste året.
  • 10 prosent færre opplever problemer med å bli enige med kundene om rettferdige betalingsbetingelser

– Det tyder på at mange har klart å tilpasse seg situasjonen, og at dialogen med kundene er i bedring, sier Steinar Nielsen.