Nordmenn er pessimistiske om fremtiden - én av fire har aldri hatt så dårlig økonomi som nå

Nordmenn bekymrer seg for de raskt økende prisene. Nå viser en ny undersøkelse at én av fire nordmenn aldri har hatt dårligere privatøkonomi.

Rekordhøye priser og stigende renter har for alvor begynt å påvirke norske husholdninger. En ny europeisk undersøkelse om privatøkonomi avslører at én av fire nordmenn allerede har måttet låne penger for å betale regninger.

Ferske tall fra SSB viser at prisveksten steg 6,5 prosent fra november 2021 til november i år. Norges Bank hevet styringsrenten til den høyeste på 13 år i dag. Både lån, regninger og matvarepriser blir dyrere, og dette bekymrer det norske folk mer enn noen gang.

Syv av ti sier at inflasjonen påvirker lommeboka deres og over halvparten av nordmenn tror at den høye inflasjonen kommer til å vare i lenger enn ett år. Hele én av fem oppgir at de på et tidspunkt de neste 12 månedene frykter at de ikke kommer til å kunne betale strømregningen sin. Det viser den omfattende europeiske forbrukerundersøkelsen ECPR utført av inkassoselskapet Intrum.

Bekymret for inflasjonen


-Inflasjon og høye energipriser har for alvor begynt å bite i nordmenns privatøkonomi. Mange har allerede tatt de sparegrepene man kan gjøre, men vi er bekymret for de som likevel ikke klarer å få det til å gå rundt. Vi i Intrum tror det kommer til å bli enda tøffere økonomiske tider fremover, før det blir bedre igjen, sier sjefanalytiker i Intrum Skandinavia, Morten Trasti.


Sjefanalytiker i Intrum Skandinavia, Morten Trasti.

65 prosent oppgir at regningene øker raskere enn inntekten deres. Til sammenligning svarte 38 prosent det samme i fjorårets undersøkelse. Dette har allerede ført til at nesten en av fire nordmenn allerede har måttet låne penger for å betale én eller flere regninger de siste 12 månedene.

Halvparten av alle nordmenn sier at inflasjonen påvirker hvordan de har det i hverdagen. Dette tallet har økt betydelig siden fjorårets undersøkelse, og folk er mer bekymret for situasjonen nå enn hva de var for pandemiens påvirkning av lommeboka deres. Én av fire nordmenn sier de at de aldri har hatt så dårlig økonomi så lenge de kan huske som akkurat nå.

Arbeidsledigheten blir kritisk


Til tross for pessimismen, ser ikke Intrum noen stor økning i antall inkassosaker ennå. Dette kan imidlertid snu raskt dersom det skjer en endring i det rekordsterke arbeidsmarkedet fremover. Seneste tall fra SSB viser en stabil og lav arbeidsledighet på 3,2 prosent.

-Så lenge arbeidsledigheten er såpass lav som nå, vil de fleste husholdningene klare seg. Vi ser i våre egne tall at flere bedrifter har fått problemer med stigende priser, og at dette på sikt kan føre til mer konkurser og høyere arbeidsledighet. Dette kan potensielt få alvorlige økonomiske konsekvenser for husholdningene i Norge, da et inntektstap på 40 til 60 prosent som følge av å miste jobben, påvirker oss langt hardere enn den generelle inflasjonen på 6-7 prosent, sier Trasti.

Undersøkelsen viser også at mange nordmenn allerede har tatt grep i sin privatøkonomi. Syv av ti har kuttet ned på takeaway, utekaffe og diverse streaming-abonnementer, over halvparten vil spise mindre ute på restaurant, og seks av ti vil handle mer tilbudsvarer nå enn før.

Om undersøkelsen:

Undersøkelsen er utført av Longitude for Intrum. Resultatene baserer seg på svar fra 1004 norske husstander.