For mange er januar den tøffeste måneden. Det er da man merker at julen kanskje kostet litt mer enn planlagt. Kontoen er tom, og jammen har du ikke en kredittkortregning også. I tillegg er det mange regninger som forfaller samtidig akkurat nå - for eksempel forsikringer, abonnementer og NRK-lisens.
Det kan virke fristende å bruke kredittkort eller ta opp forbrukslån når man er blakk. Men det er viktig å huske på at slike løsninger fører til at hverdagen blir enda dyrere i de aller fleste tilfeller, spesielt i lengden. Husk at pengene skal betales tilbake – med renter.
Raske penger? Fullt mulig
Oppblomstringen av apper som for eksempel Tise og LetGo legger til rette for at man enkelt kan tjene noen kroner ekstra. Hvis du skal reise bort en helg eller besøke venner og familie, kan du leie ut boligen din mens du er borte. Raske penger får du også ved å ta småjobber på FINN, hvor folk trenger hjelp til alt fra barnepass til snømåking. Du kan tjene inntil 6000 kroner i året skattefritt på slike strøjobber.
Trenger du noen flere tips? Sjekk denne lista:
10 tips til en sunn start på året:
1. Sett opp budsjett. Da er et enklere å få oversikt over hva du faktisk bruker i løpet av en måned og hvor du eventuelt kan spare inn noen kroner.
2. Internett florerer av tjenester hvor du både kan bytte inn ting du ikke trenger, og få ting – helt gratis.
3. Trenger du sårt nye klær eller har du knust skjermen på telefonen? Stadig flere butikker tilbyr en form for panteordning der du får avslag på varen du skal kjøpe, om du bytter den inn med ditt gamle.
4. For de aller fleste studenter er bolig den største utgiften. Selv om man har funnet seg et sted og bo kan det være lurt å ha et øye på leiemarkedet utover høsten og vinteren – kanskje dukker det opp et billigere alternativ.
5. Mobiltelefonen kan lett bli et pengesluk. I tillegg til selve abonnementet betaler du for app-nedlasting. Skjulte utgifter som abonnementer og netthandel er andre eksempler. Skaff en oversikt over hva mobilen koster deg, og følg med på regningene. Husk å sammenligne priser.
6. Må du ha kaffe latte hver dag? Kanskje ikke. Hvis du klarer å kutte ned litt på hverdagskosen, er mye penger spart.
7. Unngå impulskjøp. Det gjelder både mat og klær. Sjekk hva du trenger, skriv en handleliste og gjør storinnkjøp av mat én gang i uken. I januar kan du også spare mye penger ved å handle basisplagg på salg.
8. Skaff en buffer. Uforutsette utgifter kommer før eller senere. Plutselig streiker oppvaskmaskinen eller husleien øker. Da er det fint å ha spart noen slanter.
9. Har du forsikringer og lån flere forskjellige steder? Du kan spare penger på å sammenligne priser og samle dette hos én aktør. Noen synes også det er greit at du pruter, for eksempel på reiseforsikringen.
10. Benytt deg av autotrekk, og betal alltid regningene dine ved forfall for å unngå purregebyr og inkasso. Skulle du likevel få en faktura til inkasso er det viktig at du tar direkte kontakt med inkassobyrået eller kreditor så fort som mulig for å løse saken din. Betalingsanmerkning vil du unngå, for det kan både bli dyrt og svekke mulighetene dine for å få bolig- eller billån.