Hver høst går startskuddet av for tusenvis av studenter som skal sette seg på skolebenken. For mange er det i tillegg første gang man skal klare seg på egen hånd, men hvordan får man mest mulig ut av et studentbudsjett? Lindorff gir deg fem tips til en sunn studentøkonomi.
Ikke finansier studentlivet på kreditt
Aldri før har så mange unge hatt gjeldsproblemer. Inkassosaker fra forbrukslån og kredittkort økt med 30 prosent det siste året i følge våre tall. Mange blir økonomisk selvstendige for første gang som studenter. Når man får utbetalt et stort beløp i starten av semesteret kan være fristende å kjøpe både klær og bruke litt ekstra i løpet av fadderukene, men da blir det fort enda trangere økonomisk resten av året.
Det kan også virke fristende å bruke kredittkort eller ta opp forbrukslån når man er student. Slike løsninger vil i de aller fleste tilfellene fører til at hverdagen blir enda dyrere, spesielt i lengden. Det er viktig å huske på at pengene skal betales tilbake – med renter i tillegg.
Delingsøkonomien kan spe på lommeboka
Som student er det er ikke så ofte man har råd til å kjøpe seg noe nytt eller delta på alle sosiale ting. Ved å dele er du både sosial og kan legge deg opp litt penger.
Oppblomstringen av apper som for eksempel Über og Airbnb legger til rette for at man enkelt kan tjene noen kroner ekstra til lommeboken. Hvis du skal reise bort en helg eller skal hjem til foreldre på juleferie kan du leie ut rommet ditt mens du er borte. Eller du kan skaffe deg ekstrainntekt ved å registre deg på FINN småjobber. Vær oppmerksom på skatteregler og grensen for hvor mye du kan tjene ved siden av stipend og lån fra Lånekassen.
Studietiden handler ikke bare om studier, men også om å skape minner for livet. Med en fornuftig bruk av penger, vil du kunne kombinere begge deler.
Fem tips til en sunn studentøkonomi:
- Sett opp budsjett. Da er et enklere å få oversikt over hva du faktisk bruker i løpet av en måned og hvor du eventuell kan spare inn noen kroner.
- Internett florerer av tjenester hvor du kan både bytte inn ting du ikke trenger, og få ting – helt gratis.
- Trenger du sårt nye klær eller har du knust skjermen på telefonen? Stadig flere butikker tilbyr en form for panteordning der du får avslag på varen du skal kjøpe, om du bytter den inn med ditt gamle.
- For de aller fleste studenter er det bolig som er den største utgiften. Selv om man har funnet seg et sted og bo kan det være lurt å ha et øye på leiemarkedet utover høsten og vinteren – kanskje dukker det opp et billigere alternativ.
- Betal alltid regningene dine ved forfall for å unngå purregebyr og inkasso. Skulle du likevel få en faktura til inkasso er det viktig at du tar direkte kontakt med inkassobyrået eller kreditor så fort som mulig for å løse saken din.